Receptek

vendvidéki és vas vármegyei receptek
Tökmagolajos burgonyasaláta főtt sonkával

Tökmagolajos burgonyasaláta főtt sonkával

A tökmagolaj hagyományos vendvidéki hozzávaló, ezen a területen kívül máshol nem is nagyon használják. A tököket félbe vágják, a tökmagokat kikaparják, szárítják, héjától megfosztják, darálják, pirítják, dagasztják és sajtolják, s a folyamat végén megkapjuk a sötétzöld színű tökmagolajat.

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg burgonya
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • fél dl tökmagolaj
  • ecet
  • 2-3 tojás
  • házi sonka


Elkészítés:
Héjában megfőzöm a burgonyát és miután kihűl, megpucolom, félbevágom és felkarikázom. Megsózom, majd a megpucolt hagymát félbe vágom és a burgonyára szeletelem. Ízlés szerint 2-3 tojás is megfőzhető és rákarikázható a salátára. 

Kb. fél dl tökmagolajat öntök a salátára és 1 liter vízzel hígítom. Ízlés szerint kevés ecettel is ízesíthető. A burgonyasalátát legalább fél órát hagyom állni, hogy összeérjenek az ízek.

A házi sonkát megmosom, majd bő vízben felteszem főlni, a vizet 2 alkalommal leöntöm róla és újra cserélem, hogy ne legyen túl sós.

Amint a sonka megfőtt, lecsepegtetem és a tökmagolajos burgonyasaláta mellé kínálom. A sonka főzővize (miután már 2 alkalommal lecseréltem) kiváló kaszás leves készítéséhez.